Succesvolle proefperiode iZoof Car Sharing toont potentie voor Haarlem

iZoof Car Sharing laat zien dat lokale samenwerking tussen bewoners, overheid en markt ervoor kan zorgen dat bewoners overstappen van hun eigen brandstofauto naar een elektrische deelauto. Dat is de belangrijkste conclusie van het evaluatierapport Samen naar duurzaam en sociaal vervoer voor iedereen.

Het bewonersinitiatief iZoof Car Sharing levert de stad schonere lucht, meer ruimte op straat, en meer sociale betrokkenheid bij elkaar en de buurt op. Als heel Haarlem elektrische auto’s zou delen komt een derde van de stad vrij voor meer groen en leefruimte.

Belangrijkste resultaten proefperiode (juni-december 2018):

  • 73 actieve deelnemers, 7 elektrische auto’s

  • 12 bewoners deden hun eigen auto weg, ondanks het ontbreken van eigen laadpalen, haperende autodeelsoftware en onduidelijkheid over toekomst van dit initiatief.

  • Tijdens de proefperiode is een besparing van uitstoot behaald die vergelijkbaar is met 66 ritten naar Parijs met auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

  • 75 bewoners uit andere wijken willen iZoof-deelauto’s in hun wijk

  • Zakelijke markt heeft ook interesse in iZoof-deelauto’s

De hele evaluatie kun je hier lezen.

Woon je in Haarlem, wil je ook graag elektrische deelauto’s in jouw wijk en ben je bereid hierover in dialoog te gaan met buurtbewoners? Laat het ons weten via carsharing@izoof.com. We inventariseren de komende maand interesse onder Haarlemmers buiten de proefwijken Ramplaankwartier en Planetenwijk.


iZoof Car Sharing is voor en door bewoners, ondersteund door Spaarnelanden als motor voor een schone en prettige leefomgeving.