Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen

 
 

Handig om te weten

Belangrijk om te weten

Handleidingen auto's

Over de proefperiode

+ 1. Wat is autodelen?

Bij autodelen maken meerdere personen om de beurt gebruik van een of meerdere auto’s. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de auto wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Na registratie kun je een auto reserveren en openen met de iZoof-app. Onze deelauto’s hebben een vaste thuislocatie.

+ 2. Wanneer mag je meedoen aan de proefperiode?

Als je minimaal 1 jaar in het bezit bent van een geldig paspoort en rijbewijs (Nederlands of Internationaal Rijbewijs). Wij hebben beide geldige documenten nodig om jou te kunnen verzekeren.

 • Als je 23 jaar of ouder bent
 • Als je woonachtig bent in het proefgebied Ramplaankwartier of Planetenwijk
 • Als je niet geregistreerd staat op de Elena Stoplist van de Bovag (bron: CJIB, wanbetaling, verduistering, enz.)

+ 3. Wanneer is autodelen handig voor mij?

 • Als je geen auto hebt, maar er af en toe wel een (of een tweede) wilt gebruiken.
 • Als je de eigen (tweede) auto vrij weinig gebruikt
 • Als je overweegt om een (tweede) auto te kopen
 • Als je af en toe wel een ander type auto wilt gebruiken
 • Als je zakelijk wilt autodelen met collega’s op kantoor
 

iZoof en deelauto’s

+ 4. Waarin onderscheidt iZoof zich van anderen?

Elektrisch autodelen is ontstaan vanuit een burgerinitiatief dat Spaarnelanden heeft omarmd - als motor van een duurzame leefomgeving in Haarlem. Ons gezamenlijke doel is om het aantal auto’s in Haarlem te verminderen, en daarmee onze stad groener, socialer en gezonder te maken.

Tijdens de proefperiode bouwen we graag in samenspraak met deelnemers aan een kostendekkend tarief- en abonnementsmodel dat na de proefperiode zal ingaan. Ook liggen vragen op tafel als: hoe stimuleren we autobezitters om afstand te doen van hun eigen auto? Is er interesse voor het oprichten van een coöperatie waarin zowel autodelers als niet-autodelers kunnen investeren en zeggenschap hebben? We zullen de komende maanden je medewerking vragen via online enquêtes en persoonlijk contact.

+ 5. Hoe kan ik als deelnemer straks mijn ervaringen delen?

Allereerst: leuk als je je belevenissen en tips deelt op onze social mediakanalen. Je kunt ook mailen (hello@izoof.com) of bellen. We zullen je ook uitnodigen voor bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen, te onderzoeken hoe we autodelen nog beter en leuker kunnen maken en hoe we samen de stad kunnen veranderen met autodelen.

 • Wil je actief met ons meedenken? Graag! Mail ons via hello@izoof.com.
 • Vind je het leuk om als autodeler in de (lokale) media en in andere wijken te vertellen over je ervaringen? Dan komen we ook graag met je in contact. Mail ons via hello@izoof.com.

+ 6. Welke auto’s zitten in het wagenpark, wat is de actieradius en hoe snel is de accu gevuld?

We rijden momenteel met BMW i3, Renault Zoë, Hyundai Ionic en Opel Ampera.

BMW i3

Renault Zoë

Opel Ampera

 • Volledige accucapaciteit: 60 kWh
 • Bruikbare accucapaciteit: 57 kWh
 • Actieradius: 340 km
 • Laadtijd (0 naar 340 km): 9 uur en 15 minuten
 • Snellaadtijd: 55 minuten (met CCS stekker, 80% geladen)
 • Zie ook: [https://ev-database.nl/auto/1051/Opel-Ampera-e][2]

Hyundai Ionic

+ 7. Moet ik de sleutel ergens ophalen?

Nee, in de deelauto zit een slim kastje zodat je met de app de auto kunt openen. Je kunt de auto openen vanaf het gereserveerde tijdstip.

+ 8. Wat is het tarief gedurende de proefperiode?

Tijdens de proefperiode kan iedereen vrijblijvend kennismaken met elektrisch autodelen. Je rijdt in deze periode daarom tegen een zeer voordelig tarief:

 • Abonnementskosten € 5 per maand (abonnement per maand opzegbaar)
 • € 0,07 per minuut / € 4,50 per uur (inclusief Btw)
 • Dagje weg: € 40 (kalenderdag)

In de proefperiode gaan we op zoek naar kostendekkende modellen voor na de proefperiode. Bedenk dat de prijs in 2019 omhoog gaat, ongeacht het te kiezen model, maar dat we ons best doen om tot een zo aantrekkelijk mogelijk model te komen.

We bieden daarnaast de mogelijkheid een elektrische auto naar keuze te delen met een eigen community van bijvoorbeeld 2 tot 5 deelnemers. Informeer naar de mogelijkheden.

+ 9. Wat is inbegrepen bij de prijs?

 • Aanschaf nieuwe elektrische auto
 • Verzekering
 • Volledige ontzorging, dus ook pechhulp (24/7 helpdesk)
 • Onderhoud en schoonmaak van de auto
 • Na afronding gemeentelijke procedure: gereserveerde parkeerplekken en laadpalen in de buurt
 • Gebruik van de iZoof-app voor reserveren en openen van de auto
 • Stroomkosten in de wijk. (Snel)laden onderweg is voor eigen rekening.

+ 10. Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

Autodelen valt of staat met goede onderlinge afspraken, normen en waarden. Houdt rekening met de volgende extra kosten:

 • Zorg voor voldoende accucapaciteit Zorg dat de accu bij het terugzetten van de deelauto een minimale actieradius heeft van 40 kilometer. Laat je de auto met minder accucapaciteit achter, dan wordt er € 25,00 in rekening gebracht.
 • Gedraag je correct in het verkeer Bekeuringen voor verkeersovertredingen worden altijd doorgestuurd. Per bekeuring wordt € 10,00 aan administratiekosten in rekening gebracht.
 • Zet de deelauto op tijd terug en plan je rit zorgvuldig in. Een ad hoc verlenging kan vervelende gevolgen hebben wanneer er na jouw rit een andere deelnemer de auto heeft gereserveerd. Wanneer je tóch de reservering moet verlengen neem dan direct contact op met het Service Center. Breng je de auto te laat terug en wordt daardoor een andere gebruiker gedupeerd, dan wordt er € 25,00 in rekening gebracht.
 • Zet de deelauto terug op de juiste plek. Zet de auto altijd terug in een parkeervak binnen een straal van 250 meter van de thuislocatie, zodat de volgende gebruiker de deelauto kan vinden. Lukt dit niet? Neem dan direct contact op met het Service Center. Als je het Service Center niet op de hoogte brengt, wordt er € 25,00 in rekening gebracht.
 • Roken en huisdieren zijn verboden De deelauto zien wij als een publieke ruimte die schoon beschikbaar moet zijn voor een autodeler die betaalt voor het gebruik. Roken in de auto en het meenemen van huisdieren is niet toegestaan. Gebeurt het toch, dan heeft de auto een flinke schoonmaakbeurt nodig. De kosten de wij hiervoor in rekening moeten brengen zijn € 125.
 • Laat de deelauto schoon achter. Niets vervelender dan instappen in een vuile auto. Als een auto vuil wordt achtergelaten, moeten wij een medewerker de auto laten schoonmaken. Daar wordt € 40,-voor in rekening gebracht. In de app kun je vóór aanvang melden dat een auto vuil is. Controleer de auto voor het starten dus op vuiligheid. Dan weten wij wie er wel óf niet verantwoordelijk voor is.
 

Abonnementen

+ 11. Hoe lang kan ik de auto maximaal huren?

We zijn benieuwd naar jullie behoefte, dus stellen in eerste instantie geen beperkingen.

+ 12. Wie kunnen er nog meer gebruik maken van mijn abonnement?

Bij autodelen is een abonnement altijd persoonlijk. In de gebruikerskosten is een inzittendenverzekering opgenomen waardoor passagiers altijd zijn verzekerd voor het aantal toegestane passagiers (ofwel: het aantal aanwezige gordels).

+ 13.Met hoeveel mensen deel ik een auto?

In de proefperiode (juni t/m november) bieden we veel wijkbewoners gelegenheid om de auto voordelig uit te proberen. Tijdens de proefperiode onderzoeken we met autodelers hoe zij de auto (willen) gebruiken, en welke omvang van het aantal delers per auto daarbij past.

+ 14. Kan het abonnement op elke kalenderdag ingaan?

Ja het abonnement kan op elke kalenderdag ingaan.

+ 15. Hoe kan ik opzeggen?

Stuur een mailtje naar hello@izoof.com. We stellen het op prijs als je ons laat weten waarom je opzegt; daar leren wij weer van.

 

Reserveren

+ 16. Hoe kan ik reserveren?

De beschikbaarheid van de deelauto’s kun je vinden in de app, via de app maak je ook een reservering.

+ 17.Hoe lang van tevoren kan ik reserveren?

De minimale tijd tussen het maken van de reservering en het kunnen rijden in de auto is ongeveer 5 minuten. Die tijd gaat er overheen om de reservering in het systeem te verwerken en de sleutel op je smartphone te krijgen.

De maximale tijd tussen het maken van de reservering en het kunnen rijden is 4 weken.

+ 18.Wat zit standaard in de auto?

In de kofferruimte

 • Oplaadkabel
 • Veiligheidsvesten

In het dashboardkastje

 • Oplaadtag
 • Schadeformulier
 • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs)
 • Ruitenkrabber
 • Parkeerschijf
 • Verkorte handleiding voor de auto en opladen

+ 19.Is mijn smartphone geschikt voor de iZoof-app?

De app is voor Android en IOS. Je kunt de iZoof-app gratis downloaden en gebruiken op het moment dat we je account hebben geactiveerd.

 

De reservering aanpassen

+ 20. Ik heb gereserveerd, maar wil eerder weg. Kan ik dan instappen met de app, of moet ik eerst de reservering aanpassen?

Om eerder te kunnen vertrekken, moet je een nieuwe reservering maken.

Let op: de tijd die je reserveert wordt in rekening gebracht (ook als je deze eerder terug brengt). Je doet namelijk een beroep op de beschikbaarheid van een deelauto.

+ 21. Mijn afspraak loopt uit, kan ik de reservering verlengen?

Ja, je kunt eenvoudig verlengen door in de app op de knop ‘verlengen’ te drukken. Werkt dit niet, dan heeft een andere deelnemer de auto aansluitend gereserveerd. Neem in dat geval van nood contact op met iZoof, telefoon: 085-0730199.

+ 22. De optie ‘verlengen’ werkt niet. Wat nu?

Dan heeft een andere deelnemer de auto aansluitend gereserveerd. Neem in geval van nood contact op met iZoof, telefoon: 085-0730199.

+ 23. Ik sta in de file en kan de reservering niet zelf verlengen. Wat nu?

Je kunt de helpdesk van iZoof bellen telefoon: 085-0730199. De helpdesk verlengt de reservering voor je en zorgt zonodig dat de volgende autodeler op de hoogte is.

+ 24. Kan ik de auto nog openen of sluiten als de reservering afgelopen is?

Nee, dan moet je opnieuw reserveren.

 

Opladen

+ 25. Hebben de deelauto’s een eigen parkeerplek en laadpaal?

De gemeentelijke procedure loopt nog. Zodra deze is afgerond, hebben de auto’s een eigen parkeerplek en laadpaal. Tot die tijd moeten we helaas improviseren met openbare laadpalen. We vragen hiervoor je begrip.

Lees de afspraken die we graag met je willen maken over het opladen van de deelauto’s gedurende de periode dat we niet beschikken over een eigen parkeerplek en laadpaal.

+ 26. Waar kan ik opladen?

Er zijn diverse apps op de markt die informatie geven over laadpalen, bijvoorbeeld die van New Motion. Je kunt het beste een paar proberen en degene die het best bevalt op je telefoon laten staan. Kijk voor een overzicht op deze kaart.

+ 27. Kan ik de auto bij elke laadpaal parkeren?

Ja dat kan. Bij openbare laadpalen is het de bedoeling dat je je auto wegrijdt als hij opgeladen is, zodat meerdere mensen hun auto kunnen opladen. Omdat we als iZoof zichtbaar zijn met onze deelauto’s en het goede voorbeeld willen geven, hopen we op je medewerking.

+ 28.Mag ik eten en drinken in de deelauto?

Liever niet, maar soms is dat nodig; zorg dan dat je de deelauto schoon en fris achterlaat voor de volgende autodeler.

+ 29.Mogen vrienden of familie rijden in de auto?

Dat kan als zij zich voorafgaand aan de rit registreren en een account voor de pilot krijgen toegewezen.

+ 30. Is de auto voorzien van een parkeerschijf en ramenkrabber?

Ja die zijn aanwezig.

+ 31.Hoe laat ik de auto achter?

Neem je persoonlijke eigendommen mee, laat geen afval achter en zorg dat de auto ingeplugd is op de laadpaal bij een actieradius beneden de 40 km.

 

De verzekering en schadeafhandeling

+ 32. Wat moet ik doen bij pech onderweg?

Bel iZoof op 085-0730199. In het keuzemenu kies je de optie: pech onderweg, daarna wordt je doorverbonden met de alarmcentrale.

+ 33. Ik heb schade aan de auto. Wat te doen?

Als je schade hebt, meld dit dan meteen bij het iZoof-servicecenter via 085-0730199, en in de app via het uitroepteken. Zijn er meerdere weggebruikers bij betrokken, vul dan samen het schadefomulier in. Dit vind je in het dashboardkastje. Je bent via iZoof allrisk verzekerd. Je eigen risico bedraagt € 250 per schadegebeurtenis. Alle schade die ontstaat aan de auto binnen je reserveringsperiode, is je eigen verantwoordelijkheid - dus ook schade toegebracht door vandalisme.

+ 34.Hoe ben ik verzekerd als ik in de deelauto rijd?

De auto die je via iZoof huurt, is allrisk verzekerd bij Centraal Beheer. Je bent automatisch goed verzekerd tegen schade, vernieling en diefstal. In geval van een schade die we niet kunnen verhalen op een tegenpartij, moeten wij een eigen risico van € 250 doorbelasten per schadegebeurtenis. De polisvoorwaarden vind je bovenaan de FAQ-pagina.

 

Administratie

+ 35. Hoe werkt de betaling?

We sturen je maandelijks een factuur. We vragen je om deze op tijd te betalen.

+ 36. Is er onderscheid te maken tussen zakelijke en privé gereden kilometers?

We onderzoeken samen met softwareleverancier de mogelijkheden om dit te faciliteren.

 

Na de proefperiode

+ 37. Hoe kan ik straks mijn ervaringen delen?

We zullen je actief benaderen met online enquetes en ook persoonlijk contact opnemen. We zullen je uitnodigen voor bewonersbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen, te onderzoeken hoe we autodelen nog beter en leuker kunnen maken en hoe we samen de stad kunnen veranderen met autodelen.

 • Wil je actief met ons meedenken? Graag! Mail ons via hello@izoof.com.
 • Vind je het leuk om als autodeler in de (lokale) media en in andere wijken te vertellen over je ervaringen? Dan komen we ook graag met je in contact. Mail ons via hello@izoof.com.

+ 38.Hoe gaat autodelen verder na de proefperiode?

Tijdens de proefperiode ontwikkelen we in samenspraak met de gebruikers een kostendekkend tarief- en abonnementsmodel dat na de pilot ingaat. Hou hierbij voor ogen dat we in de proefperiode onder de prijs rijden, dus de prijs gaat in 2019 omhoog ongeacht het te kiezen model. We doen ons best om te komen tot een zo aantrekkelijk mogelijk model. Daarnaast werven we nieuwe autodelers in andere wijken. Zo willen we het aantal deelauto’s stapsgewijs uitbreiden naar (heel) Haarlem. We kiezen bewust voor diversiteit in het wagenpark zodat je straks voor elk ritje de best passende auto kunt kiezen.

 

Een eigen laadpaal

+ 39.Wat is de termijn voor het realiseren van een eigen parkeerplek en laadpaal voor de deelauto?

In Haarlem staat gemiddeld zes maanden voor de procedure die moet worden doorlopen voor het krijgen van een laadpaal. We doen ons best dit traject te versnellen voor deelauto’s. Tot die tijd moeten we helaas improviseren met openbare laadpalen.

 1. https://ev-database.nl/auto/1068/BMW-i3-94-Ah#charging
 2. https://ev-database.nl/auto/1079/Renault-Zoe-R90-Entry
 3. https://ev-database.nl/auto/1051/Opel-Ampera-e
 4. https://ev-database.nl/auto/1057/Hyundai-IONIQ-Electric
 5. https://oplaadpalen.nl/?sw=N